Workshop Ιστορίας

Σε μια  πρωτότυπη εκπαιδευτική δράση συμμετείχε η Γ’ Γυμνασίου Πρώτης την Τετάρτη 24 Απριλίου. Προσκαλεσμένοι του Γυμνασίου Αλιστράτης οι μαθητές συμμετείχαν σε ένα Εργαστήριο Ιστορίας με θέμα τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την εμπλοκή της Ελλάδας σ ‘ αυτόν,  και τον Εθνικό Διχασμό.

Επίσημος προσκεκλημένος και κύριος ομιλητής ήταν ο αντιστράτηγος ε.α. κ. Γούναρης Κωνσταντίνος, με καταγωγή από την Αλιστράτη, ο οποίος μίλησε για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εθνικό Διχασμό. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στα αίτια και τις διάφορες πτυχές του ιστορικού αυτού γεγονότος, τονίζοντας την ανάγκη για ενότητα και ομοψυχία των Ελλήνων. 

Εναρκτήρια εισαγωγή στο όλο θέμα έκανε η Ασημίνα Πουλίδου Ασημίνα, εκπαιδευτικός του Γυμνασίου Πρώτης, πάνω στο γενικότερο πλαίσιο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, μια έκφανση του οποίου ήταν και ο Εθνικός Διχασμός στην Ελλάδα. Έγινε σύντομη αναφορά στα συγκλονιστικά γεγονότα του Μεγάλου Πολέμου και παρουσιάστηκε αυτός ο ίδιος ο πόλεμος μέσα από ένα κορυφαίο έργο της λογοτεχνίας, το «Ουδέν νεώτερον από το δυτικόν μέτωπον», του Έριχ Μαρία Ρεμάρκ, μια ωδή στο αντιπολεμικό πνεύμα.  Ακολούθησε το εργαστήριο Ιστορίας, κατά το οποίο οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες και με την καθοδήγηση της κ. Μάλαμμα, επεξεργάστηκαν διάφορες ιστορικές πηγές, αναστοχάστηκαν αυτά που άκουσαν κι αυτά που είχαν διαβάσει και, τέλος, παρουσίασαν τις τοποθετήσεις τους πάνω σε συγκεκριμένα ερωτήματα. 

Η πρωτότυπη αυτή δράση πέτυχε τον σκοπό της,  οι μαθητές  να προσεγγίσουν και να προσπαθήσουν να κατανοήσουν το θέμα του Εθνικού Διχασμού και τις συνέπειές του στην ελληνική κοινωνία, τα αποτελέσματα της συμμετοχής της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των νικητών, καθώς και τις δύσκολες στιγμές που βίωσε η Μακεδονία από τους Βουλγάρους. Ένα διαφορετικό, διαδραστικό και σίγουρα πολύ ενδιαφέρον μάθημα Ιστορίας.

Το εργαστήριο Ιστορίας έγινε πάνω σε μια ιδέα της φιλολόγου κ. Αλεξάνδρας Μάλαμμα, η οποία είχε και τη γενική επιμέλεια. Συμμετείχαν μαθητές των Γυμνασίων Αλιστράτης, Πρώτης, Παλαιοκώμης, καθώς και του Λυκείου Αλιστράτης.Ευχαριστούμε πολύ την κ. Αλεξάνδρα Μάλαμμα και τον Διευθυντή του Γυμνασίου Αλιστράτης για την πρόσκληση και τη διαφορετική αυτή εκπαιδευτική εμπειρία.